Liga Europejska 2011/2012

Moderator: Redakcja

Re: Liga Europejska 2011/2012

Postprzez Michał » piątek, 24 lutego 2012, 17:22

Moje typy:
Metalist - Olympiakos - stawiam na Ukraińców, którzy fenomenalnie przeszli Salzburg.
Sporting - Man City - kibicuję Lwom i mam nadzieję, że przejdą dalej, ale nie będzie im łątwo
Twente - Schalke - faktycznie wyrównana para, nie mam tutaj faworyta
Standard - Hannover - myślę, że przejdzie Standard, choć to również wyrównana para
Valencia - PSV - Hiszpanie są moim zdaniem lepsi i powinni awansować
AZ - Udinese - ja stawiam na Włochów, bo od kilku sezonów mieszają w Serie A i Europie
Atletico - Besiktas - pojedynek dawnych piłkarzy Porto (Falcao - Quaresma) Ja jednak wolę Kolumbijczyka i moim zdaniem to jego drużyna jest mocniejsza
Man Utd - Athletic - Czerwone Diabły miały duże problemy z przejściem Ajaxu, a Baskowie to bardzo zgrana drużyna i to ich darzę większą sympatią (czyt. awansują)
Michał
Kluczowy zawodnik

Postprzez umbro122 » piątek, 24 lutego 2012, 20:39

No to czas na moje :)

Metalist - Olympiakos - Metalist pokazał że trzeba się z nimi liczyć. Gra Olympiakosu mnie nie przekonuje, a więc stawiam na Metlalist.
Sporting - Man City - City w tym roku moim zdaniem wygra LE.
Twente - Schalke - Ciężko powiedzieć, ale stawiam na Twente, gdyż gra lepiej na wyjazdach niż Schalke
Standard - Hannover - bez wątpienia Hannover. Liege nic nie pokazało w meczu z Wisłą. Można też zaryzykować stwierdzenie, że byli gorsi, a Hannover w tym sezonie dobrze sobie radzi
Valencia - PSV - Hiszpanie są moim zdaniem lepsi i powinni awansować
AZ - Udinese - Jeżeli będzie Di Natale to włosi awansują. Udinese z Di Natale to zupełnie inny zespół niż bez. Z nim dużo lepiej grają
Atletico - Besiktas - Atletico jest mocniejsze w tym sezonie od turków.
Man Utd - Athletic - Kolejna ciekawa para, ale doświadczenie anglików powinno ich poprowadzić do awansu.
umbro122
Manager

Postprzez Michał » piątek, 24 lutego 2012, 23:40

FC Porto odpadło najpierw z Ligi Mistrzów, potem z Ligi Europejskiej. W tej drugiej nie gra też już żadna polska drużyna. Mam pytanie: Czy macie jakiś swoich ulubieńców w europejskich pucharach, którym kibicujecie?
Ja osobiście w Lidze Mistrzów kibicuję teraz przede wszystkim Napoli. To moja ulubiona włoska drużyna. Grają ładny, skuteczny futbol, co pokazali chociażby w ostatnim meczu ze Smerfami. Może kadrowo nie są faworyzowani do wygrania tego trofeum, ale mimo wszystko, chciałbym aby doszli jak najdalej. Drużyna, która jest faworytem Ligi Mistrzów i którą faworyzuję jest Real Madryt. Pewnie kroczą po Mistrzostwo Hiszpanii i mam nadzieję, że dołożą do niego puchar LM. Jest jeszcze reprezentant portugalskiej piłki - Benfica, a im zawsze kibicuję w europejskich pucharach. Co do LE, to kibicowałem Anderlechtowi, bo pozytywnie zaskoczyli mnie swoją grą w fazie grupowej. Niestety w rozgrywkach o LE już ich nie ma. Z drużyn które pozostały najbardziej liczę na Sporting. Jeśli poradzi sobie z Man City, jest w stanie przejść każdego rywala. Chciałbym aby wysoko zaszło też Bilbao, ale oni również mają dosłownie piekielnie mocnego przeciwnika. Czerwone Diabły to zespół jak na europejskie puchary doświadczony i pewnie będzie chciał pokazał, że klapa w fazie grupowej LM to tylko wypadek przy pracy. Chciałbym, aby daleko udało się zajść również innym byłym Smokom - Falcao i Quresmie ze swoimi klubami, ale akurat trafiły na siebie. Kompletnie pechowe to pierwsze losowanie fazy pucharowej LE.
Michał
Kluczowy zawodnik

Postprzez umbro122 » piątek, 24 lutego 2012, 23:46

Ja chciałbym żeby w Lidze Mistrzów była niespodzianka, czyli nie wygra nikt z faworyzowanych. Nie chcę żeby wygrała Chelsea, Barcelona, Real, Milan, ani Bayern. Podobnie jak Michax9 też lubię Napoli. U siebie grają fenomenalny futbol, a na wyjazdach też potrafią sobie radzić. Co do LE to pewnie wygra któraś drużyna z Manchesteru, ale teraz osobiście nikomu szczególnie nie kibicuję. Wygra najlepszy :)
umbro122
Manager

Postprzez pawcyk27 » piątek, 24 lutego 2012, 23:52

Jak już kiedyś wspominałem jestem kibicem Wisły Kraków, FC Porto i FC Barcelony, a więc w LM chyba bez zaskoczenia dla innych kibicuję podopiecznym Pepa. Ligę już odpuścili w której wystawiają co najmniej w połowie graczy z drugiego skłądu i tak już od 3 kolejek lub dłużej. Skupią się teraz na LM i Copa del Rey i myślę, że wygrają obie te rozgrywki. Napoli w sumie dla mnie mogłoby dojść do finału grają fajną piłkę dla oka, oglądałem ich 3 lub 4 mecze grupowe i po cichu liczyłem że wyeliminują Chelsea. Póki gra Lavezzi, Hamski, Inler i Cavani możemy liczyć a kolejne niespodzianki. W LE trzymam kciuki z Quaresmę aby ten poprowadził swoją drużynę do zwycięstwa w samym finale. Obawiam się jednak, że już po meczu z Atletico pozostanie mi kibicowanie właśnie tej drużynie. A to oczywiście dla tego, że występują nasi byli gracze Assuncao i Falco, którego darzę ogromną sympatią :) Tyle... ;D
pawcyk27
Manager

Postprzez Michał » piątek, 16 marca 2012, 08:32

No i po Manchesterach w europejskich pucharach. Brawa dla Sportingu i Atleticu. Szczególnie Baskowie zagrali dwa mega mecze. Jeśli United chce zaistnieć w LM lub LE w następnym sezonie musi kupić prawdziwych środkowych pomocników, bo w środku boiska nie istnieli. Atletico awansowało i to jest teraz chyba jeden z głównych faworytów. Jedną z bramek w wygranym 3:0 meczu z Besiktasem strzelił były Smok, a teraz tylko tygrys - Falcao. Awans Schalke dzięki świetnej grze Huntelaara i jego hat-tricka.
Michał
Kluczowy zawodnik

Postprzez marcelo » sobota, 17 marca 2012, 11:18

I moim zdaniem wszystkie 3 zespoły z Hiszpanii będą grały w półfinale i 4 zespołem moim zdaniem będzie Metalist. Nie piszę tego, ponieważ nie lubię Sportingu bo jest kibicem Porto tylko dlatego, że ten Metalist to nie ogórki a Sporting jakoś super nie gra
"Niektórzy uważają, że piłka nożna jest kwestią życia i śmierci. Jestem rozczarowany takim podejściem. Zapewniam, że jest czymś znacznie, znacznie ważniejszym"
marcelo
Junior

Postprzez domi » niedziela, 18 marca 2012, 11:51

Wielki szacunek dla Metalista, bo w tej edycji Ligi Europejskiej prezentuje się fenomenalnie. Jednakże trzeba przyznać, że klub ten to nie jest jakiś debiutant, bowiem przez ostatnie trzy lata zawsze wychodzili z grupy w rozgrywkach LE. W którymś numerze tygodnika "Piłka Nożna" był artykuł o tej drużynie. Właściciel klubu, Oleksandr Yaroslavskyi wpompował mnóstwo pieniędzy. Jest on bodajże trzecim, albo czwartym najbogatszym człowiekiem na Ukrainie. Na Euro 2012 zapowiedział, że trawa na stadionie Metalista będzie równie ładna jak ta na Emirates Stadium w Londynie. Z tego co wiem, to zatrudnił nawet specjalistów od trawy, tak więc wydaje się, że nie powiedział tego w kontekście żartu.

W Ukrainie ogólnie ciekawa śmietanka panuje. W Szachtarze rządzi Rinat Achmetow (najbogatszy człowiek na Ukrainie) w Dynamie Kijów klan Surkisów (prezes klubu Ihor Surkis jest bratem Hryhorija Surkisa - właściciela klubu, obecnie prezydenta tamtejszej federacji), w Dnipro panuje Ihor Kolomyiskyi (drugi najbogatszy człowiek na Ukrainie).

A jako ciekawostkę dodam, że Rinat Achmetow jest z pochodzenia Tatarem, a Kolomyiskyi jest Żydem, więc może dlatego właściciel Szachtara jest bardziej rozrzutny w przeciwieństwie do właściciela Dnipro.
domi
Młody talent

Postprzez Michał » wtorek, 20 marca 2012, 12:06

Ja bym Metalista w gronie czarnych koni nie rozpatrywał bo to nie jest wcale rewelacja, ale świetny zespół z ogromnym potencjałem. Grają tam naprawdę kreatywni zawodnicy, jak Sosa, Taison, czy Cleiton Xavier. Jak większość czołowych drużyn ukraińskich jet oparta na "Latynosach", szczególnie Canarinhos. Moim zdaniem ten klub jest świetnie zarządzany, bo od kilku lat konsekwentnie dąży do prymu w Europie. Aktualnie spokojnie możemy mówić o nim, jako trzeciej sile Ukrainy i niewiele brakuje mu do Dynama.
Michał
Kluczowy zawodnik

Postprzez umbro122 » wtorek, 20 marca 2012, 15:58

Alkmaar - Valencia - Moim zdaniem PSV jest lepsze niż Alkmaar, a Valencia sobie z nimi poradziła bez trudu, a więc i tutaj nie powinna mieć problemów
Atl. Madrid - Hannover - Atletico to zupełnie inny zespół w LE niż w lidze. Chociaż Hannover też gra ostatnio dobrze, ale stawiam na Atletico.
Schalke - Ath. Bilbao - Rewanżowy mecz będzie w Hiszpanii i to stawia w roli faworytów Bilbao. W Niemczech będzie remis albo wygrana 1 bramką Schalke, a w rewanżu Bilbao wygra 2 bramki.
Sporting - Metalist Kharkiv - Stawiam na Metalist. Nie dlatego, że nie lubię Sportingu, ale dlatego że Metalist ostatnio gra bardzo dobrze.
umbro122
Manager

Postprzez Michał » środa, 21 marca 2012, 16:44

Az - Valencia - stawiam na Nietoperków, bo mają silniejszy skład, choć AZ wcale nie jest słabsze od PSV (moim zdaniem) to i tak powinni sobie z nim poradzić
Atletico - Hannover - stawiam na Atletico, bo mają w swoich szeregach Falcao i z sympatii to im kibicuję, choć uważam, że i tak są mocniejsi na papierze od Hannoveru.
Schalke - Athletic - chyba najmocniejsza para ćwierćfinałowa. Athletic pokazał swój potencjał w meczach z United i moim zdaniem są głównym obok Atletico faworytem do zdobycia LE
Metalist - Sporting - przed losowaniem chciałem aby w 1/2 zagrały Athletic, Atletico, Sporting i Metalist. Niestety dwie ostatnie drużyny trafiły na siebie w 1/4. Obecnie chyba Sporting jest lepszy, choć Metalist jest najbardziej nieobliczalnym zespołem LE w tym sezonie. Mimo wszystko Lwy powinny awansować. Jak dla mnie to najciekawsza para 1/4
Michał
Kluczowy zawodnik

Postprzez marcelo » piątek, 6 kwietnia 2012, 08:53

Tak jak mówiłem 3 hiszpańskie, tylko się pomyliłem co do Sportingu. Finał też będzie hiszpański
"Niektórzy uważają, że piłka nożna jest kwestią życia i śmierci. Jestem rozczarowany takim podejściem. Zapewniam, że jest czymś znacznie, znacznie ważniejszym"
marcelo
Junior

Postprzez umbro122 » piątek, 6 kwietnia 2012, 09:35

W półfinale wewnątrz półwyspu Iberyjskiego :) Atletico - Bilbao finał i zwycięstwo Atletico 1:0 po golu Falcao :mrgreen:
umbro122
Manager

Postprzez marcelo » piątek, 6 kwietnia 2012, 16:13

Moim zdaniem Bilbao
marcelo
Junior

Postprzez umbro122 » piątek, 6 kwietnia 2012, 16:56

Bilbao świetnie gra w Europie, ale w lidze nie zachwyca. Jeżeli dojdą do finału to będzie to wewnątrz hiszpański, a więc można to traktować jako mecz w lidze hiszpańskiej. Bilbao ostatnio z Valencią u siebie 0:3 przegrało.
umbro122
Manager

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Varia