przez Vasco » wtorek, 7 czerwca 2011, 19:33
Obiecałem (dawno..., sorki Numi!), że napiszę kilka informacji nt. forum. Jest pomysł, aby było ono na osobnym serwerze, pod osobną domeną. Zwolennicy takiego rozwiązania na pewno napiszą o jego zaletach. Ja w takim razie o wadach lub po prostu o konsekwencjach takiego rozdziału forum od strony.
Brak synchronizacji. Przy nowej wersji strony (pisze się, słowo!), założeniem było, aby każdy miał jedno konto, które pozwoli przy jednym logowaniu mieć dostęp do strony i do forum. Przy rozdziale, zostanie tak jak jest teraz, czyli wszystko niezależnie od siebie...
Nowy serwer, nowa domena - to są dodatkowe koszty. Z pewnością znajdą się chętni do składki na ten cel. Tylko, że nie wiadomo co będzie w przyszłym roku, co w kolejnym. A nieopłacenie któregoś roku oznacza, że stracimy to forum. Z wszystkimi zapisanymi na nim danymi: kontami użytkowników i przede wszystkim z toczącymi się dyskusjami. Pieniądze można odrobić. Roku rozmów się nie kupi.
Oczywiście można powiedzieć, że to w takim razie jak nie opłacimy nowego forum, to przeniesiemy z powrotem na główny serwer. Da się to zrobić, ale możemy zapomnieć o tym, że uda nam się to zsynchronizować z kontami głównymi. Mogą też być w takim wypadku kłopoty ze zmianą skryptu forum na inny. Aha, jeśli założymy forum na darmowym serwerze (np. fora.pl), to nie otrzymamy kopii bazy danych i nie będziemy mogli przenieść go gdzieś indziej! Stracimy wszystko. To jest zawsze w regulaminach, ale wiadomo, że mało kto to czyta.
Tak więc podejmijcie decyzję co robimy. Ja się nie obrażę jeśli wybierzecie osobne forum, tylko zwracam uwagę, że to niekoniecznie jest dobry pomysł. Jak zawsze powtarzałem - od innego skryptu i ładniejszej grafiki użytkowników nam nie przybędzie :)